fbpx

Hoe kan ik het beste starten met sporten na een keizersnede?

keizersnede

“We gaan niet meer wachten, het wordt een keizersnede”, zegt de dokter met een ernstig gezicht. Een halfuur later ligt Lenny op de operatietafel. Liefdevol hou ik haar hand vast.

Het is niet de romantische setting die wij bij de geboorte van ons kind in gedachte hadden. Felle lichten, piepjes van medische apparaten en dokters in anonieme operatiepakken. Niks geen kaarsjes en rustgevende muziek. Het bevalplan kon de prullenbak in.

Wat is een keizersnede precies?

Een pittige buikoperatie, dat is het. De dokter snijdt de huid open, gaat door de vetlaag en spieren heen zodat hij in de buikholte kan komen. De buikspieren worden vervolgens uit elkaar getrokken en de blaas wordt omlaag geduwd. Zo kunnen ze goed bij de baarmoeder. Die snijden ze open om het kindje eruit te halen.

Daarna gaat de placenta eruit. Dan is het tijd om alles weer dicht te maken. Alle doorgesneden lagen moet weer worden dichtgemaakt. Dat leidt tot littekenweefsel.

Sorry voor deze beeldende beschrijving. Hoop dat het nu duidelijk is dat een keizersnede echt een serieuze operatie is.

Stadia van de geboorte via keizersnede

In shock

Het was heftig om Lenny zo te zien. Tuurlijk, het was voor een goed doel. Maar ze gingen wel tekeer met mijn meisje. Het was niet niks. Diep respect voor alle mama’s die een keizersnee hebben gehad.

Na de operatie

Het advies is om 6 tot 8 weken rust te houden na je keizersnede. Niet tillen, sporten of autorijden. Dan krijg je een check-up bij de arts. Is alles goed? Dan heb je weer toestemming om te sporten.

Jaaaa! Gelijk die hardloopschoenen aan en 10 kilometer rennen.

Ho ho. Niet zo snel fitmom. Want niet alle sporten zijn hetzelfde. Sommige sporten zijn op dat moment echt nog te zwaar voor je lijf. Weet je nog? Je bent aan het herstellen van een zware buikoperatie.

Wist je dat je tijdens mijn gratis webinar leert hoe je thuis op een veilige manier aan je conditie werkt?


Slecht advies

Na een knieoperatie moet je revalideren. Je arts en fysiotherapeut stellen een plan op hoe jij het beste kan herstellen. Zorgvuldig worden alle stappen nagelopen. Er wordt verteld wat je wel en niet kan doen. Je krijgt controles om je voortgang te bepalen. Om te kijken of je wel goed herstelt.

Na een keizersnede gaat dat net even anders. Als er geen bijzonderheden zijn, dan mag je alles weer doen van de arts. Geen stappenplan. Geen do’s en don’ts. Geen fysiotherapie. Geen controles. Geen richtlijnen voor je herstel.

“Je mag weer sporten. Tot ziens!”

Beetje een summier advies vind je niet?

slecht advies

Hoe moet het dan wel?

De belangrijkste stap in je genezingsproces is rust. Neem de tijd om uit te rusten en te herstellen. Hoe beter je dat doet, hoe eerder je weer op de rit bent. En hoe kleiner de kans op klachten in de toekomst.

Eigenlijk moet de dokter tegen je zeggen: “Doe oefeningen die jouw lijf op dit moment nodig heeft.”

Alleen hoe weet je welke oefeningen jij kan doen? Door je revalidatieproces, want dat is het, langzaam op te bouwen. In deze blog geef ik een stappenplan hoe je kan herstellen na je bevalling. Dit plan kan je ook gebruiken als je een keizersnede hebt gehad.

Hou er wel rekening mee dat je overal een paar weken bij op moet tellen. Jij hebt niet alleen een kind op de wereld gezet, je hebt ook een buikoperatie gehad. Dus doe ff lekkâh rustaagh.

Begin met ademhalingsoefeningen, werk aan je lichaamshouding en doe oefeningen voor je mobiliteit. Daarna komen pas de lichte krachtoefeningen.

rustaagh

Wat kan je beter niet doen?

Voor degene die mij kennen: ik ben niet zo van het verbieden. Oefeningen zijn niet per definitie slecht. Oefeningen worden slecht uitgevoerd of iemand is er op dat moment nog niet klaar voor.

Na een keizersnee zijn er oefeningen waar je op bepaalde momenten in je genezingsproces nog niet klaar voor bent. Wanneer dat precies is hangt af van je herstelproces.

Oefeningen die niet geschikt zijn in de maanden direct na een keizersnede zijn:

– hardlopen
– springen
– krachtoefeningen met zware gewichten
– sit-ups en crunches

Misschien ziet je litteken er aan de buitenkant goed genezen uit. De diepere lagen in je lijf hebben meer tijd nodig om te herstellen.

Wat kan je beter wel doen?

Een heleboel. Zal niet weer herhalen dat je rustig aan moet doen. Oops, I did it again. Nog een paar do’s dan.

1) Rollen

Rol eerst op je zij voordat je opstaat of gaat liggen. Dit voorkomt te veel druk rondom je litteken en buik.

2) Vraag hulp

Zeker in de eerste paar weken na je bevalling. Laat iemand boodschappen voor je doen. Vind een (chef)kok die voor je kookt. Vraag je buurmeisje of ze je hond uitlaat. Je schoonmoeder mag je was doen, ook je vuile onderbroeken. Laat je man je kind aangeven als jullie wondertje gevoed moet worden. Voelt hij zich ook nuttig.

Zorg jij er dan voor dat je kindje voldoende knuffels, kusjes en te eten krijgt? Oh ja, en dat je zelf genoeg slaapt. Middagdutjes zijn je nieuwe vrijmibo’s.

3) Wandelen

Ja echt, een beetje lopen helpt bij je herstel. Beweging is namelijk belangrijk om je spieren actief te houden.  Begin met korte stukjes lopen in huis. Bouw het rustig op als het goed voelt. Ga daarna buiten een klein rondje lopen. Lekker vogeltjes spotten. Loop steeds iets verder. Focus op ontspanning, ademhaling en beweging.

4) Ga naar een bekkenfysiotherapeut

Ook als je geen fysieke klachten hebt, is het raadzaam om langs een bekkenfysiotherapeut te gaan. Zoals een bekkenfysio laatst tegen mij zei: “Het is een soort van apk-keuring.” De fysio kan bepalen of alles goed herstelt en of er geen problemen zijn met de bekkenbodem. En zij kan je ook helpen met het volgende punt.

5) Masseren van je litteken

Masseren klinkt altijd lekker en ontspannen. Het masseren van je litteken is vooral belangrijk, want het kan een grote invloed hebben op je genezingsproces. En op hoe goed jij je core kan gebruiken op de lange termijn. Ga naar een specialist toe om te leren hoe jij je litteken kan masseren. Wanneer de wond genezen is (na ongeveer 6 weken) kan je hiermee beginnen. Je bekkenfysio kan je hier alles over leren.

keizersnede masseren

6) Vergeet je bekkenbodem niet

Ja, ook als je een keizersnede hebt gehad verdient je bekkenbodem aandacht. Die heeft het 9 maanden lang behoorlijk zwaar te verduren gehad. Het gewicht van je kindje heeft al die tijd op je bekkenbodem gedrukt.

Het is dan ook een fabeltje dat mama’s met een keizersnede geen bekkenbodemklachten hebben. Werk dus aan het versterken van je bekkenbodem. In deze blog lees je alles over je bekkenbodem en hoe je die kan versterken.

Wat kan je nog meer doen?

Het volgende advies is optioneel: het dragen van een sluitlaken of sluitband. Dit laken of deze band ondersteunt je core en/of bekkenbodem de eerste weken na je bevalling. Het doel is niet om je abs weer strak te krijgen, het doel is ondersteuning.

Draag een dergelijk hulpmiddel dan ook niet langer dan noodzakelijk. Een paar weken is vaak meer dan voldoende. Oh ja, zorg dat het laken of de band niet te strak zit. Dan kan het ook averechts werken. Twijfel je of dit iets voor je is? Overleg dit dan eerst met je bekkenfysio of andere specialist.

Wil je meer meten over het sluitlaken of –band? Lees dan dit artikel.

Wist je dat je tijdens mijn gratis webinar leert hoe je thuis veilig kan sporten na een keizersnede?

Ben jij er klaar voor?

Wacht totdat jij je er klaar voor bent om te gaan bewegen. Jij moet je comfortabel erbij voelen. Wat je omgeving ook zegt. Weet dat beginnen met het trainen van je ademhaling en wandelen een goede, én veilige, start is van je herstel.

Ja, je core zal nog een tijd minder sterk voelen dan voorheen. Dat is normaal en oké. Je hebt een buikoperatie gehad, geef het tijd. Mentaal is dat zwaar, dat snap ik. Geduld is dan ook een schone zaak. Zeker als het gaat om het herstellen van een keizersnede.

Hoe het met Lenny is gegaan? Die heeft alles heel rustig opgebouwd. Ze is al snel begonnen met wandelen en ademhalingsoefeningen. Steeds deed ze een beetje meer. Haar herstel verliep daardoor, op een flinke borstontsteking na, best wel soepel. Na een aantal weken is ze naar de bekkenfysio gegaan voor een check. Die constateerde dat alles goed herstelde.

De bevalling ging dus niet volgens plan, haar herstel gelukkig wel. En ze leefden nog lang en gelukkig.

Welke sporten kan je beter niet doen na een keizersnede?

Na een keizersnede zijn er oefeningen waar je op bepaalde momenten in je genezingsproces nog niet klaar voor bent. Wanneer dat precies is hangt af van je herstelproces. Oefeningen die niet geschikt zijn in de maanden direct na een keizersnede zijn:

– hardlopen
– springen
– krachtoefeningen met zware gewichten
– sit-ups en crunches

Misschien ziet je litteken er aan de buitenkant goed genezen uit. De diepere lagen in je lijf hebben meer tijd nodig om te herstellen. In deze blog vind je een stappenplan voor je herstel.

Wat zijn goede adviezen voor na een keizersnede?

Na een keizersnede wil je op de volgende dingen letten:

1) Rollen
Rol eerst op je zij voordat je opstaat of gaat liggen. Dit voorkomt te veel druk rondom je litteken en buik.

2) VRAAG HULP
Zeker in de eerste paar weken na je bevalling. Laat anderen de huishoudelijke taken doen. Zorg jij er dan voor dat je kindje voldoende knuffels, kusjes en te eten krijgt?

3) WANDELEN
Ja echt, een beetje lopen helpt bij je herstel. Beweging is namelijk belangrijk om je spieren actief te houden.

4) GA NAAR EEN BEKKENFYSIOTHERAPEUT
Ook als je geen fysieke klachten hebt, is het raadzaam om langs een bekkenfysiotherapeut te gaan. De fysio kan bepalen of alles goed herstelt en of er geen problemen zijn met de bekkenbodem.

5) MASSEREN VAN JE LITTEKEN
Masseren klinkt altijd lekker en ontspannen. Het masseren van je litteken is vooral belangrijk, want het kan een grote invloed hebben op je genezingsproces.

6) VERGEET JE BEKKENBODEM NIET
Ja, ook als je een keizersnede hebt gehad verdient je bekkenbodem aandacht. Die heeft het 9 maanden lang behoorlijk zwaar te verduren gehad.

Wanneer mag je sporten na een keizersnede?

Het advies is om 6 tot 8 weken rust te houden na je keizersnede. Kijk na die periode of jij er klaar voor bent om te gaan bewegen. Jij moet je comfortabel erbij voelen. Wat je omgeving ook zegt. Weet dat beginnen met het trainen van je ademhaling en wandelen een goede, én veilige, start is van je herstel. In deze blog leer je wat je wel en niet moet doen na een keizersnede.

Heb je hulp nodig?

Wij helpen je graag met het sporten na je bevalling.

Woon je in de buurt van Amsterdam en ben je op zoek naar maatwerk? Dan is ons personal trainingstraject ideaal voor jou.

‘Hè jammer, ik woon niet in de buurt!’

Geen probleem we hebben ook een online gymprogramma voor in de gym tijdens je zwangerschap.

Wil je liever thuis trainen? Dan is het online thuisprogramma ideaal voor jou tijdens én na je zwangerschap.

Vrijblijvend intakegesprek

Schrijf een reactie

* Verplichte velden