fbpx

Waarom is een diastase net zo normaal als een kringverjaardag? – en 3 tips die je vandaag al kan toepassen

rectus diastase

‘Hij is oranje’, zegt mijn zoontje. Hij staat in het gangpad van het vliegtuig en wijst op een man met rood haar. Ik lach ongemakkelijk. De man glimlacht naar Ziggy.

‘Papa, waarom is hij oranje?’, vraagt hij. Zijn vraag is oprecht. Hij ziet het voor het eerst en weet niet dat rood haar normaal is.

Zo is het ook met een diastase na de bevalling. De meeste vrouwen weten niet wat het is. Laat staan of het normaal is.

Is een diastase na de bevalling normaal?

Direct na de bevalling heeft iedere vrouw een diastase. Ja, jij ook. Na zes weken hebben twee op de drie vrouwen een diastase. Een jaar na de bevalling heeft één op de drie vrouwen nog een diastase.

Een diastase is dus net zo normaal als de verjaardag van je buurvrouw vieren in een kringetje. En bij allebei wil je dat het niet te lang duurt.

Moet ik er iets aan doen als hij niet vanzelf weggaat?

Je buik is negen maanden lang flink opgerekt. Je buikspieren zijn verzwakt. Als je merkt dat je diastase niet vanzelf minder wordt, dan kun je een handje helpen.

Dat doe je met oefeningen die je core versterken. Zodat je je Maxi-Cosi weer moeiteloos naar de auto draagt, drie straten verderop.

Welke oefeningen zijn dat?

Alles wat je doet om je core te versterken, helpt. Een magische oefening is er helaas niet. Hier staan oefeningen om je core te versterken.

Twee andere belangrijke tips zijn:

zet je adem niet vast en zoek je neutrale lichaamshouding.

Je adem vasthouden tijdens het bewegen zorgt voor druk in je buik. Niet fijn voor je diastase.

Een neutrale lichaamshouding kan je vergelijken met een blikje cola. Als de boven- en onderkant recht boven elkaar staan is het blikje sterk. Is dat niet het geval? Dan kun je het blikje makkelijk indeuken. Bij een neutrale lichaamshouding staan je middenrif en je bekkenbodem ook recht boven elkaar. Zo is je core het sterkst en kan hij de druk in je buik goed aan.

blikje cola

Maar ik las dat je juist niet je buikspieren mag trainen als je een diastase hebt

Fysiotherapeuten dachten lang dat het ging om de grootte van het gat tussen de buikhelften. Buikspieroefeningen zouden dat gat mogelijk nog groter maken. En dus raadden ze oefeningen af. Recent onderzoekhttps://www.researchgate.net/publication/332963840_Practice-based_Recommendations_for_Diastasis_Rectus_Abdomins heeft het tegenovergestelde uitgewezen.

Kan ik mijn diastase niet beter laten intapen?

Als je een diastase intapet, houdt de tape de buikhelften bij elkaar. Dat kan helpen, maar het blijft een hulpmiddel. Als je je arm breekt ga je toch ook niet een jaar met gips lopen? Na een paar weken moet het gips eraf. Dan ga je je arm weer sterker maken.

Met een diastase werkt het net zo. Dus: wil je van je diastase af, dan moet je core sterker worden. Oefenen, dus. Bouw de oefeningen wel op van makkelijk naar moeilijk.

intapen diastase

Lotte

Ingetapet van haar navel tot haar borst komt Lotte op de eerste training. Ik vraag wat er aan de hand is. ‘Ik heb een diastase waar ik mijn hele hand in kwijt kan’, zegt ze.

Tijdens de trainingen werken we aan haar lichaamshouding. We proberen van haar lijf weer een colablikje te maken. Na iedere training krijgt ze huiswerk. De opdrachten zijn simpel: let op je houding als je je kind tilt, of als je achter de kinderwagen loopt.

Na 4 maanden heeft ze een betere houding. Ze reguleert de druk in haar buik goed en haar diastase krijgt de kans om te herstellen.

Anna

Een jaar na haar bevalling heeft Anna een diastase van ruim vier vingers. Als ze staat is een buikje zichtbaar. Mensen feliciteren haar omdat ze zwanger lijkt. Daar baalt ze flink van.

We maken een stappenplan: eerst gaat ze werken aan haar ademhaling, daarna gaat ze haar core versterken.

Zes maanden later is haar diastase nog twee vingers breed. Ze heeft geen buikje meer als ze staat. Haar core kan de druk weer aan.

Samengevat

* Een diastase na je bevalling is normaal
* Je kunt hem helpen herstellen met oefeningen
* Versterk je core, zet je adem niet vast en let op je lichaamshouding

En nu?

Begin eens op je adem te letten. Zet je hem vast als je beweegt? Hou daar dan mee op.

Ik wil meer

Wil je meer lezen over diastase en wat je er aan kan doen? Lees dan deze blog.

Heb je hulp nodig?

Wij helpen je graag met het sporten na je bevalling.

Woon je in de buurt van Amsterdam en ben je op zoek naar maatwerk? Dan is ons personal trainingstraject ideaal voor jou.

‘Hè jammer, ik woon niet in de buurt!’

Geen probleem we hebben ook een online gymprogramma voor in de gym tijdens je zwangerschap.

Wil je liever thuis trainen? Dan is het online thuisprogramma ideaal voor jou tijdens én na je zwangerschap.

Vrijblijvend intakegesprek

Schrijf een reactie

* Verplichte velden